Comics – Benzi Desenate 13/02/2009
Posted by Theophyle in 1, Carte Moderna (sec 19-20).Tags: Benzi Desenate, Comics
trackback
O carte sau revistă de benzi desenate (engleză: comic book, franceză: Bande Dessinée) reprezintă o publicaţie în care sunt istorisite una sau mai multe naraţiuni prin intermediul limbajului şi convenţiilor benzii desenate. Definiţia termenului este disputată între specialişti, şi de aceea şi originea acestei forme de artă este de asemenea disputată. Originile benzilor desenate americane trebuie căutată în ziarele de la începutul secolului din America, unde apăreau pentru a comenta diferite caricaturi sau pentru a susţine diferite povestiri simple. Primul exemplar de „benzi desenate“, după definiţia americană a fenomenului „comic books” din Statele Unite, este considerat a fi The Adventures of Obadiah Oldbuck.
Primele benzi desenate erau colecţii de cadre umoristice luate din ziare, iar succesul commercial al acestor colecţii a dus la dezvoltarea acestui mediu de exprimare. Versiunile de benzi desenate cunoscute drept romane grafice, erau de obicei cele cu coperta tare sau cele legate în tipul unei cărţi şi nu de tipul unei reviste.Franţa şi Belgia sunt două ţări care au o tradiţie îndelungată în ceea ce priveşte benzile desenate, unde sunt numite BD-uri (abreviat de la bande dessinée). În America benzile desenate din Franţa şi din Europa în general sunt categorisite drept romane grafice datorită modului în care acestea sunt tipărite (în cantităţi mari, pe volume). Benzile desenate franco-belgiene au un stil propriu în ceea ce priveşte modul în care sunt ilustrate. Spre deosebire de modul foarte realist şi idealist folosit în mare parte de artiştii de bandă desenată americani, artiştii franco-belgieni tratează ilustrarea benzilor cu o libertate mai mare.
Mari Maestri
Hergé – Georges Prosper Remi (1907 –1983) a fost un scriitor şi artist belgian de benzi desenate. Printre cele mai cunoscute lucrări ale sale se numără “Aventurile lui Tintin”, pe care le-a scris şi ilustrat din 1929 până în 1983 când a murit, lăsând în urmă douăzeci şi patru de aventuri alături de Tintin. Lucrările sale au avut o puternică influenţă asupra benzilor desenate în special în Europa. A fost introdus în Comic Book Hall of Fame în 2003. Ce este notabil la poveştile cu Tintin, este calitatea poveştilor ce include un umanism şi un simţământ al realului produs printr-o cercetare meticuloasă şi foarte extinsă, ajutată de stilul particular al lui Herge de “linie clară”. Cititorii maturi se destind observând în lectură uşoarele evocări satirice a unor evenimente istorice şi politice. Momentan se lucrează la un film adaptat după poveştile lui Tintin.
Will Eisner (1917 –2005) a fost unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori americani şi un foarte bun artist. Este considerat drept cea mai importantă persoană care a contribuit la propagarea benzilor desenate şi este cunoscut pentru studioul pe care l-a creat, pentru seriile lui de benzi desenate “The Spirit”, pentru modul de instruire în ceea ce priveşte benzile desenate, pentru rolul său foarte important în stabilirea nuvelelor grafice ca o formă a literaturii, şi pentru lucrările sale educaţionale în ceea ce priveşte banda desenată prin cartea “Comics and Sequential Art”. În 1988 comunitatea de benzi desenate a omagiat importanţa sa prin crearea premiilor Will Eisner, pentru a recunoaşte reuşitaanuală a celor care lucrează sub acest mediu de exprimare. Eisner a participat la fiecare ceremonie, pentru a felicita fiecare participant.