jump to navigation

Flatland – Edwin A. Abbott 04/02/2009

Posted by Theophyle in Carte Moderna (sec 19-20).
trackback

Edwin A. Abbott (1838 – 1926). Profesor, matematician si teolog Englez celebru pentru nuvela Flatland (1884), o satira matematica, sociala si religioasa a societati victoriene in care a trait. Abbott a primit o educatie aleasa. Absolvent cu distinctie filologia clasica, matematica si teologia la City of London School si St John’s College, Cambridge, devine membru al corpului profesional la Cambridge. In 1862 devine directorul colegiului King Edward din Birmingham. La numai 27 de ani, in 1865 devine directorul colegiului City of London, unde va fi educatorul viitorului prim ministru al Angliei H. H. Asquith.

 Abbott se retrage in 1889, si se dedica exclusiv literaturii si teologiei. Dr. Abbott’s este din punct de vedere social si teologic un liberal cu inclinatii umaniste. Cartea de gramatica Shakespeariana, publicata in 1870 ii confera un loc de proeminenta in filologia Engleza. In 1885 publica o biografie a lui Francis Bacon, carte extrem de. Lucrarile lui teologice sunt publicate intr-un anonimat complet si cuprind trei romane religioase religious – Philochristus (1878), Onesimus (1882), and Sitanus (1906). Articolul enciclopedic referitor la evangheliile Noului Testament -„The Gospels” publicat in a 9-a editie a Enciclopediei Britannica, contine o critica literara a Evangheliilor extrem de contraversata la timpul publicari, astazi acceptata de majoritatea teologilor. Nuvela Flatland (Tara Plata) a fost publicata in 1884.

 Cartea Flatland (Tara Plata)– Roman in multe dimensiuni este o capodopera. Caracterizata drept o satira fantastica al societatii Victoriene in Anglia secolului al 19-lea. Societate in Flatland nu poate concepe o a treia dimensiune, evolutia este asigurata de la un tata dreptunghiular la un fiu pentagon si un nepot hexagon. Societatea este intetinuta de muncitori triunghiulari, si aparata de militari la fel. Singurele lor optiuni sunt evolutia de la isoscel la echilateral. Isaac Asimov descrie Flatland drept cea mai buna metoda de a percepe dimensiunile din punct de vedere matematic si alegoric, social. Cartea fost si este extrem de poulara in randul matematicienilor, fizicienilor si specialistilor IT.

wp-4-post

Pe coperta editiei romanesti scie „O incursiune fabuloasa, cu mai multe dimensiuni, si la propriu si la figurat, intr-o lume de un realism…fantastic, universul bidimensional.Locuitori cu unghiuri ascutite, mortale, femei cu statut inimaginabil etc. Flatland este romanul raportului dintre lumi. Intelegand diferenta dintre noi si cei din a doua dimensiune, privind deci „spre o lume inferioara” intelegem mai bine posibilele raporturi dintre noi si cei dintr-un eventual univers cvadridimensiona”.

 Cartea a fost ecranizat de cateva ori. In 2007 sub titlul Flatland: The Film si ca desene animate sub titlul Flatland: The Movie. Cartea poate fi citita on-line, aici sau poate fi primita prin e-mail la aboutread@gmail.com in limba engleza. Cartea a aparut in limba Romana 2008 la Editura Bastion, Colectia Insolit

%d blogeri au apreciat: